Co je vafle?

Výroba vaflí se datuje od počátku 14. století. V té době to bylo obvyklé jídlo v belgických vesnicích pro chudé lidi, aby oslavili konec sklizně. Těsto pekli na železe z jednoduchých surovin: mouka, vejce, mléko, tuk a cukr. Typ a velikost vaflí závisela na bohatství obce a také na produktech pěstovaných v dané oblasti. V minulosti se vafle jedly jen dvakrát do roka: na masopustní úterý a Nový rok.

Vafle Liege dostaly jméno podle města ve východní Belgii. Poprvé se objevily v 19. století. Těsto na vafle Liege se připravovalo z „perlového cukru“, což je speciální druh cukru získaný z cukrové řepy, který zkaramelizuje celou vafli během pečení.

Bruselská vafle se vyrábí s litého těsta spíše než z těsta na pečivo. Toto lité těsto má nízký obsah cukru (méně než 1%), což je základem pro širokou škálu receptur.